Bab 7: Pengetahuan untuk menjalankan bisnes toneexcel.

1. Apa itu IDP (ID Penaja)?
2. Pengenalan mengenai member area.
3. Cara memasukkan bank akaun.
4. Cara mendapatkan web replika.
5. Maklumat terkini dan bantuan.
6. Cara meningkatkan komisyen
7. Cara promosi yang dicadangkan.
8. Petua-petua lain untuk berjaya.
9. Cara membeli tools untuk berniaga.

1. Apa itu IDP (ID Penaja)?
Setiap pengguna simkad ToneExcel akan diberikan nombor member ID, seperti nombor kad pengenalan. Dengan nombor id inilah kita boleh menaja seseorang dengan memberitahu siapakah penajanya. Barulah toneExcel boleh membayar komisyen melalui nombor ID tersebut.

2. Pengenalan mengenai member area.
Cara untuk login/ masuk kedalam member area.
Lawati website member area ToneExcel di www.toneexcel.com


Klik di Tone Excel User login!
Jika yang baru pertama kali masuk ke member area,
Login dengan memasukkan IC anda, dan password sementara adalah 1234.
Selepas itu anda diminta terus memasukkan password baru anda sendiri sebanyak 2 kali.

Dibawah ini adalah contoh Member Area anda.




3. Cara memasukkan bank akaun.


Klik di My Profile
Pilih ID ada (jika anda ada lebih dari satu akaun) di Account Information.
Klik Update di Bank Account Information.
Masukkan maklumat bank anda dan akhir sekali klik SAVE.



Jika anda ada lebih dari 1 akaun, sila pilih id seterusnya di Account Infomation (pada arrow V) dan updatekan maklumat bank anda dan klik SAVE.

Jika masih kurang faham, anda boleh lihat video ini.



Cara untuk memasukkan maklumat pewaris.
Masukkan maklumat di Beneficiary Information.

Cara melihat downline anda.
Klik di Subscriber



Cara untuk melihat komisyen anda.
Klik di Incentives



a. Gambar Arrow V kebawah itu, pilihan jika anda ada lebih dari satu ID.

b. Registration Incentive(s) A adalah Bonus Fast Track (Yang RM20 jika kita taja seorang di Level-1) dari 1-15hb.

c. Registration Incentive(s) B adalah Bonus Fast Track dari 16-31hb.

d. Monthly Commission adalah Komisyen Topup contohnya untuk Level-1(6%), Level-2(3%) dan  Level-3(11%)

e. Top up (Cash Back), setiap kali anda sendiri yang topup, ToneExcel akan bagi semula sebanyak 3% dalam bentuk duit kepada anda.

f. New Year Bonus. Pada mana-mana bulan, jika anda dapat pelanggan baru (Level-1) seramai:

g. Interim statement adalah tarikh bila statement itu diupdatekan.

4. Cara pengurusan borang 3rd party.
Sekiranya anda registerkan simkad atas nama seseorang, tetapi dia tidak mempunyai bank akaun, atau dia ingin memasukkan komisyen menggunakan bank akaun orang lain, maka dia perlu menghantar borang 3rd party dan salinan IC.

Contohnya,
jika anda mendaftarkan simkad tidak menggunakan nama anda, contohnya nama isteri atau suami atau anak, tetapi bank akaun menggunakan nama anda, anda hendaklah,
a. Update dalam member area dibahagian account information, letakkan bank akaun anda.
b. hantarkan borang 3rd party yang sudah diisikan, salinan ic penama simkad, dan salinan ic anda, hantarkan ketiga-tiga salinan ini samada melalui email ke email hq.care@tonegroup.net atau anda boleh faxkan ketiga-tiganya ke nombor 03-90540278

Borang 3rd party:
http://hasil100fb.com/3party.jpg

Cara2 mengisi borang 3rd party.
http://latihantoneexcel.com/borang.jpg



4. Cara mendapatkan web replika.

Untuk mendapatkan web replika seperti ini, dimana ia akan keluar nama anda dan no telefon anda sendiri, anda hanya perlu isikan borang ini. Klik Disini.
Selepas itu terus klik Login diatas sekali, pada bahagian menu.  
Masukkan no.ID anda, dan password sementara adalah 1234.
Klik link yang diberikan untuk mengaktifkannya.

Sekiranya anda sudah pun memiliki web replika seperti ini, tetapi anda ingin mengubah maklumat seperti nama, no phone, sila klik Login
Masukkan no id dan password anda.


5. Cara mendapatkan maklumat terkini dan bantuan.


a. Anda digalakkan mengisi borang dibawah ini dan anda akan sering mendapat perkembangan-perkembangan terkini melalui email.

NAMA
EMAIL
b. Daparkan perkembangan terkini melalui facebook. Sila join group2 dibawah ini:

Perkembangan Terkini ToneExcel
Soal Jawab ToneExcel
Testimoni ToneExcel
Promosi ToneExcel


Bantuan yang perlu anda tahu:

i) Saya sebagai upline anda
Amizan Muin
01135220662

ii) HQ ToneExcel
- Khidmat Pelanggan
B-2-8 & B-3-8, Jalan 3/149/E, Taman Sri Indah,
Bangunan Endah Promenade, Bandar Baru Sri Petaling,
57000 Sri Petaling, Kuala Lumpur
No. Phone : 010-5000 969
- Perkara yang berkaitan dengan HQ.
- Mengenai masalah komisyen.

iii). Tune Talk - Khidmat Pelanggan
No. Phone: 010 500 1333
Perkara yang berkaitan dengan TuneTalk.
- Cara nak claim point
- Cara nak claim insurance

iv). Data Entry Center (DEC)
No pendaftaran.
SMS- 010-523 2047
Whatsapp 010-5335 793
Website www.daftarte.com
No. Phone untuk bercakap dengan staff DEC:
03-7773 1454 atau
03-7773 1464 atau
011-1508-1515 atau
011-1509-1515

Perkara yang berkaitan dengan DEC.
- Cara-cara pendaftaran melalui DEC
- Jika ada masalah dengan pendaftaran AD atau PT

v). Abang Ishak.
No. Phone: 010- 525 0856
Perkara yang berkaitan dengan Abang Ishak.
- Status penghantaran pembelian simkad.
- Ingin mendapatkan buku panduan.
- Melaporkan kehilangan simkad dan mendapatkan simkad ganti secara online.

6.
Cara meningkatkan komisyen

Ada beberapa teknik yang saya gunakan untuk meningkatkan komisyen ke tahap ke tahap optimum.

a. Cara pertama dengan membuka 3 akaun (3 simkad).



Ini testimoni salah seorang member kita yang buka 3 akaun.

"Pada peringkat awal pembabitan saya dalam toneexcel ini, saya jumpa satu formula, untuk menjadikan komisyen saya meningkat sehingga 3 kali ganda dengan USAHA YANG SAMA, saya pun membuka 3 akaun (3 simkad diatas nama saya kesemuanya, buat style cucuk satey).  Semenjak saya buka 3 akaun tersebut, komisyen saya naik secara mendadak sehinggalah ke hari ini. Saya bermula toneexcel ini pada July 2010, seingatan saya pada awal 2014:
Komisyen Account 1 (Simkad 1) lebih kurang RM 60,000 sebulan.
Komisyen Account 2 (Simkad 2) lebih kurang RM 20,000 sebulan.
Komisyen Account 3 (Simkad 3) lebih kurang RM 25,000 sebulan.

Maka jumlah untuk ketiga2 simkad tersebut, komisyennya lebih RM100,000 saya dapat setiap bulan. Itu pun sebab saya terlewat nampak kelebihan 3 akaun ini, kalau tidak saya rasa komisyen untuk ketiga-tiga simkad tersebut akan lebih kurang sama kesemuanya.

Untuk ketiga2 simkad tersebut, saya hanya letak satu bank akaun saya sahaja, jadinya, saya nampak sendiri, bila campur2 tiga akaun tersebut, nampak peningkatan yang ketara bulan demi bulan, nampak duit mula banyak dalam bank statement, dan saya rasa itu adalah salah satu pemangkin atau pencetus semangat saya untuk terus konsisten didalam toneexcel ini diperingkat awal.

Jadi disini saya galakkan anda Buka 3 akaun. Tak kira atas nama siapa pun simkad tersebut, yang penting, ketiga-tiga simkad tersebut hanya menggunakan SATU BANK AKAUN ANDA sahaja.

Anda boleh tiru macam saya, ketiga2 simkad tersebut register atas IC saya, tapi saya pakai satu simkad sahaja, satu lagi saya beri pada isteri dan satu lagi saya beri pada anak untuk pakai, tapi saya yang topupkan setiap bulan. Mula2 mereka sayang nombor lama mereka, simkad yang saya beri hanya digunakan sebagai sampingan sahaja, tapi, bila mereka dapati kredit simkad toneexcel sentiasa ada dan banyak, lama2 mereka buang simkad lama, pakai terus simkad ToneExcel. Tetapi ketiga2nya menggunakan satu bank akaun saya sahaja untuk terima komisyen.

Malah, anda boleh register ketiga2 simkad atas nama orang lain, tapi yang penting komisyen kena masuk dalam SATU BANK AKAUN ANDA sahaja.

Amat penting anda sendiri melihat peningkatan komisyen yang mendadak, melihat duit masuk yang banyak, dan ia hanya boleh dilihat dalam satu bank statement sahaja. Ini semata2 untuk mengekalkan anda supaya sentiasa bersemangat untuk menjalankan bisnes ini. Kalau anda pecah2kan komisyen kepada beberapa bank, seperti bank isteri atau suami, bank ibu bapa, bank anak2, anda tidak akan dapat melihat "peningkatan mendadak setiap bulan" dan "kemasukkan komisyen yang banyak setiap bulan", menyebabkan anda, cepat hilang semangat, dan cepat hilang dari bisnes ToneExcel ini.

Selepas anda mendapat komisyen tersebut, terpulanglah kepada anda nak bagi2kan kepada sesiapa, seperti ibubapa, suami/isteri atau anak2, tapi yang penting kekuatan berterusan untuk bekerja mesti dapat kepada anda dahulu, sebab anda yang akan bekerja. Bukan mereka yang anda bahagi2kan komisyen tersebut.

Cuba bayangkan jika gaji anda sekarang anda dah minta tolong majikan bahagi2kan mengikut perbelanjaan bulanan anda, dan minta mereka bahagikan yang baki sahaja kedalam akaun bank anda. Mau ada yang meraung dan hilang semangat untuk meneruskan pekerjaan. Apa taknya, orang kecoh pasal gaji masuk, semua happy, anda pula bila check akaun bank, yang masuk hanya RM20, pasal majikan dah tolong bagi2kan seperti permintaan anda sendiri.

"Semangat" itulah yang anda perlukan diperingkat awal. Ramai yang tak jumpa benda ini, kerana mereka tak buat dengan cara yang betul.

Kalau nama register simkad tidak saya dengan bank akaun, anda perlu hantar borang 3rd party dan salinan IC kedua2 belah pihak. Sebab itu saya registerkan tiga2 nama saya, dan tiga3 satu bank akaun saya sahaja. Tak perlu hantar apa2 borang lagi, hanya update dalam member area toneexcel sahaja. Kelemahannya, isteri dan anak saya tak boleh buat port ini sahaja, kerana simkad atas nama saya. Alah, lama2 bila mereka lihat simkad tersebut sentiasa ada kredit yang banyak, terus pakai simkad toneexcel. He he, pasal simkad mereka selalu habis kredit. Buang terus simkad lama.

Ok, saya cadangkan, jika anda mahu komisyen naik 3 kali ganda dengan usaha yang sama, buka 3 akaun cucuk satey.

Caranya:
>akaun-1
Nama sendiri boleh, nama orang lain pun boleh,
Cumanya Bank akaun MESTI anda punya.

>akaun-2,
Registerkan simkad ke-2 dibawah idp akaun-1
Nama sendiri boleh, nama orang lain pun boleh,
Cumanya Bank akaun MESTI anda punya.

>akaun-3,
Registerkan simkad ke-3 dibawah idp akaun-2
Nama sendiri boleh, nama orang lain pun boleh,
Cumanya Bank akaun MESTI anda punya.

Ia mesti sebaris, tak boleh ada selang, contohnya dulu dah buka 3 akaun, tapi akaun 2 dah mati. Dia jadi tak tersusun la. Kalau macam tu, tambah sahaja 2 lagi simkad samada di akau-1 atau akaun-3. Yang saya hendak, cucuk satey stright ke bawah 3 simkad. Nanti anda menaja hanya menggunakan idp simkad ke-3 (akaun-3) sahaja.

Ketiga3 akaun ini mesti menggunakan satu akaun bank milik anda.

Untuk yang mendaftarkan simkad tidak menggunakan nama anda, contohnya nama isteri atau suami atau anak, tetapi bank akaun menggunakan nama anda, anda hendaklah,
a. Update dalam member area dibahagian account information, letakkan bank akaun anda.
b. hantarkan borang 3rd party yang sudah diisikan, salinan ic penama simkad, dan salinan ic anda, hantarkan ketiga-tiga salinan ini samada melalui email ke email hq.care@tonegroup.net atau anda boleh faxkan ketiga-tiganya ke nombor 03-90540278

Video yang MESTI anda lihat:


b. Sendiri Topup bulanan dengan lebih tinggi.
Cara kedua untuk memperbanyakkan komisyen anda adalah dengan anda sendiri topup lebih daripada RM60 dalam masa sebulan. Jika kita sendiri topup diantara RM20-RM59, maka komisyen topup kita adalah 6,3, dan 11%, tetapi jika kita sendiri topup lebih daripada RM60, maka komisyen topup kita akan menjadi 10,3,13%.

c. Ugrade ke Level lebih tinggi.

Terdapat 3 pangkat yang anda boleh upgrare supaya komisyen anda bertambah.
Satu, ke Junior Center.
Kedua, ke Service Center
Ketiga ke Branch.

i. Junior Center (JC).
Syarat untuk menjadi Junior Center:

Keuntungan Menjadi Junior Center
Percen Komisyen topup anda bertambah sebanyak 1% dan level over-riding anda akan bertambah menjadi infinity, bukan lagi 3 level sahaja, seperti agen biasa:
Level 1 : 11.0%
Level 2 : 4.0%
Level 3 : 14.0%
Level 4 : 1.0%
Level 5 : 1.0%
.
Level 999 : 1%
Level 1000 : 1.0%
Level Tiada had : 1%

Cara untuk menjadi Junior Center:
Beli serentak 120 keping simkad.
Harga: RM90.60 (GST) sekeping
Kos Penghantaran : RM 70 (Jika perlu)
Jumlah keseluruhan : RM 10,872 + RM 70 = RM10,942

Cara membeli simkad untuk upgrade JC
Anda boleh bawa cash sebanyak RM10,872 terus ke HQ di Sri Petaling, terus isi borang JC dan submit disana. Selesai urusan upgrade.

atau secara online.
Anda boleh bank in kan kedalam akaun Abg Ishak dibawah ini sebanyak RMRM10,942

Cara memohon untuk upgrade ke JC
Isikan borang JC dan hantarkan ke dalam email toneexceldotbiz@gmail.com

Syarat lain selepas upgrade menjadi JC
a. Minima sendiri topup setiap bulan (Personal TopUp) mestilah lebih besar daripada RM60.


ii. Service Center (SC).
Syarat untuk menjadi Service Center:

Keuntungan Menjadi Service Center
Percen Komisyen topup anda bertambah sebanyak 2.5% dan level over-riding anda akan bertambah menjadi infinity.
Level 1 : 12.5%
Level 2 : 3.5%
Level 3 : 15.5%
Level 4 : 2.5%
Level 5 : 2.5%
.
Level 999 : 2.5%
Level 1000 : 2.5%
Level Tiada had : 2.5%

Cara untuk menjadi Service Center:
Beli serentak 250 keping simkad.
Harga: RM89.60
Kos Penghantaran : RM 100
Jumlah keseluruhan : RM 22,400.00 + RM 100.00 = RM22,500

Cara membeli simkad untuk upgrade JC
Anda boleh bawa cash sebanyak RM 21,600.00 terus ke HQ di Sri Petaling, terus isi borang SC dan submit disana. Selesai urusan upgrade.

atau secara online.
Anda boleh bank in kan kedalam akaun Abg Ishak dibawah ini sebanyak RM22,500

Cara memohon untuk upgrade ke SC
Isikan borang SC dan hantarkan ke dalam email toneexceldotbiz@gmail.com

Syarat lain selepas upgrade menjadi SC
a. Minima sendiri topup setiap bulan (Personal TopUp) mestilah lebih besar daripada RM80.

iii. Branch (BR).
Syarat untuk menjadi Branch:

Keuntungan Menjadi Branch
Percen Komisyen topup anda bertambah sebanyak 5.5% dan level over-riding anda akan bertambah menjadi infinity.
Level 1 : 15.5%
Level 2 : 8.5%
Level 3 : 18.5%
Level 4 : 5.5%
Level 5 : 5.5%
.
Level 999 : 5.5%
Level 1000 : 5.5%
Level Tiada had : 5.5%

Cara untuk menjadi Branch:
Beli serentak 1500 keping simkad.
Harga: RM86.60
Kos Penghantaran : RM 200 (Jika perlu)
Jumlah keseluruhan : RM 129,900 + RM 200 = RM130,100

Cara membeli simkad untuk upgrade Branch
Anda boleh bawa cash sebanyak RM 129,900 terus ke HQ di Sri Petaling, terus isi borang Branch dan submit disana. Selesai urusan upgrade.

atau secara online.
Anda boleh bank in kan kedalam akaun Abg Ishak dibawah ini sebanyak RM130,100

Cara memohon untuk upgrade ke Branch
Isikan borang JC yang dihantar bersama simkad dan hantar ke dalam email
toneexceldotbiz@gmail.com

Syarat lain selepas upgrade menjadi Branch
a. Minima sendiri topup setiap bulan (Personal TopUp) mestilah lebih besar daripada RM100.

7.
Cara promosi yang dicadangkan.

a. Anda boleh promote menggunakan web replika yang diberi setiap hari melalui facebook.
b. Anda boleh berjumpa pada saudara mara dan rakan2 untuk menerangkan kelebihan menggunakan simkad toneexcel ini.
c. Kalau anda ingin latihan praktikal cara menjual simkad toneexcel anda boleh melaporkan diri ke Pusat Latihan Menjual Simkad ToneExcel melalui Program Mentor Mentee Online (MMO). Anda akan dilatih melalui online cara-cara mempromosikan simkad ini kepada orang ramai.
Cara untuk mendaftar didalam program MMO adalah, hantarkan WHATSAPP nama dan no idp anda ke nombor 010-5232047

8. Petua-petua lain untuk berjaya dalam bisnes ToneExcel ini.

a. Jadikan simkad ToneExcel sebagai line utama. Jalan terbaik adalah dengan mengekalkan no lama.

b. Jangan gunakan simkad telco lain, ia tanda kita tidak yakin dengan bisnes kita sendiri.

c. Topup seperti mana kita topup sebelum ini, sebelum anda menggunakan simkad bisnes anda sendiri, simkad ToneExcel.

d. Jumpa dan kongsikan bisnes ini kepada kesemua orang yang anda kenal, promote pada mereka. Jangan kira samada mereka ingin menggunakan simkad ToneExcel ini atau tidak, itu bukan kerja kita. Kerja kita hanyalah berkongsi dengan mereka.

e. Pastikan dalam poket anda sentiasa ada sekurang2nya 2 keping simkad toneexcel ini, supaya mudah jika ada sesiapa yang ingin menyertai dan menjadi pengguna toneexcel, anda boleh terus jual pada mereka.

f. Pastikan anda tidak sesekali tolong mendaftarkan pelanggan baru, ajarkan mereka mendaftar sendiri menggunakan cara SMS hantar ke 014-705 7769 supaya mereka tahu prosesnya dan mula berminat menjadi pengedar seperti anda.

g. Jangan cuba menyelesaikan masalah pelanggan, rujukkan mereka kepada yang pakar. Jika masalah komisyen, rujukkan mereka kepada HQ, (0105000969), jika masalah line, claim tiket air asia, nak tukar nombor, rujukkan mereka kepada TuneTalk custumer care (0105001333), jika masalah pendaftaran rujukkan mereka kepada DEC  (0377731454), jika meminta nasihat untuk konsisten dalam bisnes ini rujukkan mereka kepada saya Mazelan Abas (0105232047)

h. Jika ada panggilan telefon, usahakan sedaya upaya untuk anda menjawabnya. Dapat watsapp, sms, reply dengan cepat, bakal pelanggan suka dengan orang yang macam ini.

i. Siapa yang mampu, buka 3 akaun, bukalah 3 akaun, kerana ia memperbanyakkan komisyen anda.

j. Pastikan anda ingat no IDP dan no akaun bank anda macam air, lancar. Ia banyak sangat gunakan kalau ingat kedua2 nombor ini.

k. Upgrade level ke JC, atau SC atau Branch jika berkemampuan. Jangan guna duit simpanan anda, sebaik2nya gunakan duit komisyen yang anda kumpulkan dari ToneExcel ini.

l. Pelajari cara-cara promosi melalui Online, melalui facebook, watsap, telegram, wechat, kerana ini adalah penentu kejayaan anda didalam bisnes ToneExcel ini. Belajar teknik2 mendapatkan pelanggan dari kalangan orang yang anda tidak kenal. Kerana berapa ramai sekali orang yang anda kenal, lama2 habis kenalan anda.

9. Cara membeli tools untuk berniaga.

a. Buku table talk.


Harga senaskah RM3
Kos Penghantaran RM6 untuk pembelian daripada 1 hingga 6 naskah.
Kalau nak beli lebih banyak untuk dapat diskaun, sila hubungi terus abang Ishak di talian 010-525 0856.


Untuk urusan pembelian atau upgrade, anda boleh bank in ke dalam bank akaun dibawah ini,

Jika MayBank, gunakan nombor account ini 514271220757

Jika CIMB Bank, gunakan nombor account ini 7002523489

Jika Public Bank, gunakan nombor account ini 4798997315

Jika BSN, gunakan nombor account ini 1418029000052576

(Kesemuanya atas nama Ishak Bin Din)

Selepas itu sms/whatsapp kan ke no. Abang Ishak 010-525 0856 maklumat seperti Nama / Alamat Penghantaran / Jumlah duit yg dimasukkan/Bank Mana/ dan barangan yang dipesan.



Kembali ke menu utama